![]() ![]() |
![]() |
#18 (permalink) |
Активный участник
Псевдо: Михаил
Звідки Ви: Киев
Карапь: _____________
Дописи: 5.638
Поблагодарили 3.126 раз(а) в 963 сообщениях
|
![]()
Думаю, доречно.
Степан Руданський. ГЕЙ, БИКИ! Та гей, бики! Чого ж ви стали? Чи поле страшно заросло? Чи лемеша іржа поїла? Чи затупилось чересло? Вперед, бики! бадилля зсохло, Самі валяться будяки, А чересло, леміш новії... Чого ж ви стали? Гей, бики! Та гей, бики! Ломіть бадилля, Ломіть його, валіть на прах; Нехай не буде того зілля На наших батьківських полях! А чересло моє ізліва, Леміш із правої руки Зітнуть і корінь того зілля,— Чого ж ви стали? Гей, бики! Та гей, бики! Зоремо поле, Посієм яреє зерно, А спаде дощик, незабаром В землі пробудиться воно. Пробудиться і на світ гляне, І, як дівочії вінки, Зазеленіють наші ниви,— Чого ж ви стали? Гей, бики! Та гей, бики! Зерно поспіє, Обіллє золотом поля, І потече ізнову медом І молоком свята земля. І все мине, що гірко було, Настануть дивнії роки; Чого ж ви стали, мої діти? Пора настала! Гей, бики! 1859 Добавлено через 7 минут Ну, і ще один із творів нашого Великого Кобзаря: І виріс я на чужині, І сивію в чужому краї: То одинокому мені Здається — кращого немає Нічого в Бога, як Дніпро Та наша славная країна... Аж бачу, там тілько добро, Де нас нема. В лиху годину Якось недавно довелось Мені заїхать в Україну, У те найкращеє село... У те, де мати повивала Мене малого і вночі На свічку Богу заробляла; Поклони тяжкії б’ючи, Пречистій ставила, молила, Щоб доля добрая любила Її дитину... Добре, мамо, Що ти зарані спать лягла, А то б ти Бога прокляла За мій талан. Аж страх погано У тім хорошому селі. Чорніше чорної землі Блукають люди, повсихали Сади зелені, погнили Біленькі хати, повалялись, Стави бур’яном поросли. Село неначе погоріло, Неначе люде подуріли, Німі на панщину ідуть І діточок своїх ведуть!.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . /120/ І я, заплакавши, назад Поїхав знову на чужину. І не в однім отім селі, А скрізь на славній Україні Людей у ярма запрягли Пани лукаві... Гинуть! Гинуть! У ярмах лицарські сини, А препоганії пани Жидам, братам своїм хорошим, Остатні продають штани... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Погано дуже, страх погано! В оцій пустині пропадать. А ще поганше на Украйні Дивитись, плакать — і мовчать! А як не бачиш того лиха, То скрізь здається любо, тихо, І на Україні добро. Меж горами старий Дніпро, Неначе в молоці дитина, Красується, любується На всю Україну. А понад ним зеленіють Широкії села, А у селах у веселих І люде веселі. Воно б, може, так і сталось, Якби не осталось Сліду панського в Украйні.
3 пользователя(ей) сказали cпасибо: |
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1) | |
|
|
![]() |
||||
Тема | Автор | Розділ | Відповідей | Останній допис |
Друзья наши меньшие | Влад | О нас и для нас | 680 | 08.04.2021 12:15 |
Как переворачиваются наши лодки? | SHAH 1981 | Другие вопросы | 42 | 22.05.2013 09:56 |
А-92 и наши совкомоторы | morgan | Подскажите плиз... | 11 | 06.08.2011 17:06 |
Водномоторные стихи. | dimon | Общалка | 8 | 07.06.2011 05:37 |
Наши филиалы!!!!! | dimon | Общалка | 22 | 11.01.2011 19:24 |