|
Цитата: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ч_и с лівники — слова із значенням певної, чітко визначеної кількості. Кожний власне числівник точно вказує на кількість або порядок при лічбі: п’ятдесят (50) — це не менше і не більше, як п’ять десятків. Лек*сичне значення числівника завжди можна позначити цифрою. Це стосується і неозначено-кількісних числів*ників: кілька (декілька), кільканадцять, кількадесят, кількасот, бо, наприклад, кілька — це невизначена ма*ла кількість у межах від трьох до десяти, кільканад*цять — від одинадцяти до дев’ятнадцяти, кількаде*сят — кілька десятків і т. ін.
Добавлено через 50 секунд
Стилістичне використання числівників і займенників | Літературне місто
Добавлено через 32 минуты
Володіючи рідною мовою та нерідною (російською) я спробував досить давно перекласти два речення -" Кілька годин тому назад я відвідав свого товариша." "Декілька годин тому назад я відвідав свого товариша." Відчуваєте різницю ? А тепер російською- "Несколько часов назад я навестил своего товарища." Для двох речень, трошки різних рідною мовою, один переклад російською.
|
|
 |
|
 |
|
Доброго вечора!
Дякую за посилання!
Я уважно перечитав статтю, але так і не знайшов чіткої вказівки, що неозначено-кількісний числівник "декілька" слід використовувати стосовно кількості чогось більше десяти.
Може моя думка і хибна, але я вважаю слово "декілька" абсолютним синонімом "кілька".
Далі трохи складніш:
Кількадесят це декілька десятків, кількасот - декілька сотень.
Що ви уявите коли прочитаєте речення: "В черзі стояло декілька людей.", і що намалює уява, коли почуєте:"В черзі стояло декілька десятків(сотень) людей."?
Ви навели гарний приклад про товариша.
Я чітко зрозумів, що ви бачились декілька годин назад.
Якби проміжок часу складав би більше 10 годин, то я б сказав: "Вранці(вчора) я відвідав товариша."
І не прийміть за причіпки, але мені здається, що слово "назад" в українській фразі зайве.

Фраза "Тридцять років тому я закінчив школу" звучить краще ніж "Тридцять років тому назад я закінчив школу".

Навіть Гугл так перекладає:
Screenshot by Lightshot
не кажучи вже про більш серйозні словники:
КІЛЬКА РОКІВ ТОМУ НАЗАД
правильніше: кілька років тому
Хоча,
советовський словник 1974 року таке допускає.