|
Общалка Околоклубные мероприятия и общение между собой |
|
LinkBack | Параметри теми | Параметри перегляду |
18.07.2016, 21:43 | #41 (permalink) |
Участник
Псевдо: Владимир
Звідки Ви: г.Кременчуг
Карапь: Крым
Дописи: 49
Поблагодарили 16 раз(а) в 8 сообщениях
|
Re: Треба вивчати українську мову.
Доброго всім вечора! Дискусія, я так розумію, хоч і дуже в'яло продовжується. На рахунок того, що треба не перестаратись, може і є якийсь в цьому сенс, не знаю. Тільки я бачу, що потихеньку напевно нічого не вийде. Я 2009р., перепрошую, відпочивав в Криму, і був приємно вражений що до 12години практично звучала Українська музика, як казали місцеві, що у них розпорядження 30 відсотків повинно бути нашого. А у нас в Кременчуці і зараз такого немає, а тоді темпаче. Моя жіночка- росіянка, патрітка України більша ніж наші депутати, приїхала до нас на Україну по розподілу, коли стало питання про школу для дітей, однозначно вирішила, що тільки Українська. І взагалі я вам хочу сказати браття мої, що дуже часто я був свідком того,що етнічні росіяни, які народились у нашаму місті, патріотичніші ні багато українців. Моя хата скраю ще дуже атуально, хоч і війна.Але головне, як казав Тарас Чорновіл, щоб у нашого народу виробити імунітет до того, що красти не можна, а то новини дивитись не можливо. Зробим це, і все у нас вийде, не зробим так і будем придатком "Великой", а ті прийуть і будуть забирати все собі, красти не буде чого. Вже так було, і не раз. Борітесь, і поборите, написано, тільки справжніх борців вбивають на фронті, так жалко. Дякую за увагу.
|
19.07.2016, 00:23 | #43 (permalink) | |||||||||||||||||||||||
Активный участник
Псевдо: Анатолий
Звідки Ви: Киев
Карапь: Прогресс-4+МС40 на Десне
Дописи: 14.367
Поблагодарили 27.484 раз(а) в 3.639 сообщениях
|
Доброго вечора! Дякую за посилання! Я уважно перечитав статтю, але так і не знайшов чіткої вказівки, що неозначено-кількісний числівник "декілька" слід використовувати стосовно кількості чогось більше десяти. Може моя думка і хибна, але я вважаю слово "декілька" абсолютним синонімом "кілька". Далі трохи складніш: Кількадесят це декілька десятків, кількасот - декілька сотень. Що ви уявите коли прочитаєте речення: "В черзі стояло декілька людей.", і що намалює уява, коли почуєте:"В черзі стояло декілька десятків(сотень) людей."? Ви навели гарний приклад про товариша. Я чітко зрозумів, що ви бачились декілька годин назад. Якби проміжок часу складав би більше 10 годин, то я б сказав: "Вранці(вчора) я відвідав товариша." І не прийміть за причіпки, але мені здається, що слово "назад" в українській фразі зайве. Фраза "Тридцять років тому я закінчив школу" звучить краще ніж "Тридцять років тому назад я закінчив школу". Навіть Гугл так перекладає: Screenshot by Lightshot не кажучи вже про більш серйозні словники: КІЛЬКА РОКІВ ТОМУ НАЗАД правильніше: кілька років тому Хоча, советовський словник 1974 року таке допускає.
CaptainSASH (31.07.2016)
|
19.07.2016, 00:53 | #44 (permalink) | |||||||||||||||||||||||
Активный участник
Псевдо: SHAFAR
Карапь: "Прогресс"
Дописи: 383
Поблагодарили 126 раз(а) в 51 сообщениях
|
Думка Ваша не хибна. Моя-також. Слово "назад" і доречне і недоречне, про що кажуть словники. "Кілька" та "декілька" таки синоніми, але, з мого погляду, не абсолютні, чому навчили мене багато років тому шановні Марія Федорівна та Валентина Леонтіївна, котрі прищепили мені та моїм однокласникам любов до Рідної Мови і Літератури. Дякую за дискусію. Вона (дискусія) доводить-Наша Мова живе і житиме надалі попри всі негаразди. "вранці" і "вчора"-не числівники........ Востаннє редагував SHAFAR: 19.07.2016 о 02:07. |
|||||||||||||||||||||||
2 пользователя(ей) сказали cпасибо: |
A_Hill (19.07.2016),
CaptainSASH (31.07.2016)
|
19.07.2016, 01:07 | #45 (permalink) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Активный участник
|
Так, згоден, з "абсолютно" я погарячкував.
Звісно ні!
29.07.2016, 17:32 | #46 (permalink) |
Клубень
Псевдо: Миха
Звідки Ви: киев
Карапь: неман-2
Дописи: 23.195
Поблагодарили 5.825 раз(а) в 1.765 сообщениях
|
Много буков-но занимательно-поучительно
Було це давно, ще за старої Австрії, в 1916 році. В купе першої кляси швидкого потягу Львів - Відень їхали чотири пасажири: англієць, німець, італієць. Четвертим був відомий львівський юрист Богдан Косів. Розмова велася навколо різних проблем і тем. Нарешті заговорили про мови - чия краща, котрій з них належить світове майбутнє. Першим заговорив англієць: - Англія країна великих завойовників і мореплавців, які рознесли славу англійської мови по всьому світі. Англійська мова - мова Шекспіра, Байрона, Дікенса, Ньютона та інших великих літераторів і вчених. - Ні в якому разі, - гордовито заявив німець. - Німецька мова - це мова двох великих імперій - Великої Німеччини й Австрії, які займають більше половини Європи. Це мова філософії, техніки, армії, медицини, мова Шіллера, Гегеля. Канта, Вагнера, Гейне. І тому, безперечно, німецька мова мас світове значення. Італієць усміхнувся і тихо промовив: - Панове, ви обидва помиляєтеся. Італійська мова - це мова сонячної Італії, мова музики й кохання, а про кохання мріє кожен. На мелодійній італійській мові написані кращі твори епохи Відродження, твори Дайте, Бокаччо, Петрарки, лібретто знаменитих опер Верді, Пуччіні, Россіні, Доніцетті. Тому італійській мові належить бути провідною у світі. Українець довго думав і нарешті промовив: - Ви ж по суті нічого не сказали про багатство і можливості ваших мов. Чи могли б ви написати невелике оповідання, в якому б усі слова починалися з тої самої літери? - Ні. ні, ні! Це ж неможливо, - відповіли англієць, німець та італієць. - На ваших мовах неможливо, а нашою - просто. Назвіть якусь літеру, - звернувся він до німця. - Нехай буде "П" - сказав той. - Добре. Оповідання буде називатися. ПЕРШИЙ ПОЦІЛУНОК Популярному перемишлянському поетові Павлові Подільчаку прийшло поштою приємне повідомлення: "Приїздіть, пане Павле,- писав поважний правитель повіту Полікарп Паскевич,-погостюєте, повеселитесь". Пан Павло поспішив, прибувши першим потягом. Підгорецький палац Паскевічів привітно прийняв приїжджого поета. Потім під’їхали поважні персони - приятелі Паскевичів... Посадили пана Павла поряд панночки - премилої Поліни. Поговорили про політику, погоду. Пан Павло прочитав підібрані пречудові поезії. Панна Поліна програла прекрасні полонези Понятовського, прелюд Пуччіні. Поспівали пісень, потанцювали падеспань, польку. Прийшла пора пообідати. Поставили повні підноси пляшок: портвейну, плиски, пшеничної, підігрітого пуншу, пільзенське пиво. Принесли печені поросята, приправлені перцем, півники, пахучі паляниці, печінковий паштет, пухкі пампушки під печеричною підливкою, пироги, підсмажені плецки. Потім подали пресолодкі пряники, персикове повидло, помаранчі, повні порцелянові полумиски полуниць, порічок. Почувши приємну повноту, пан Павло подумав про панночку. Панна Поліна попросила прогулятися по Підгорецькому парку, помилуватися природою, послухати пташині переспіви. Пропозиція повністю підійшла прихмелілому поетові. Походили, погуляли. ...Порослий папороттю предавній парк подарував приємну прохолоду. Повітря п’янило принадними пахощами. Побродивши по парку, пара присіла під порослим плющем платаном. Посиділи, помріяли, позітхали, пошепталися, пригорнулися. Почувся перший поцілунок: прощай парубоче привілля, пора поетові приймакувати! В купе пролунали оплески. Всі визнали: милозвучна, багата українська мова буде жити вічно поміж інших мов світу. Зазнайкуватий німець ніяк не міг визнати своєї поразки. - Ну а коли б я назвав іншу літеру? - заявив він. - Ну, наприклад, літеру "С"! - Я на своїй мові можу укласти не лише оповідання, але й навіть вірш, де всі слова будуть починатися на "С". Якщо Ваша ласка, прошу послухати. САМІТНИЙ САД Сонно сипляться сніжинки, Струмінь стомлено сичить. Стихли струни, стихли співи, Срібні співи серенад Сріблом стеляться сніжинки Спить самітній сонний сад... Сипле, стелить сад самітній Сірий смуток - срібний сніг, Сумно стогне сонний струмінь Серце слуха скорбний сміх Серед саду страх сіріє. Сад солодкий спокій снить. - Геніально! Незрівнянно! - вигукнули англієць й італієць. Потім усі замовкли. Говорити не було потреби. ****Панас Столярчук, професор
CaptainSASH (31.07.2016),
HIMRANT (24.08.2016),
Roma bocman (29.07.2016),
SHAFAR (30.07.2016),
Slava BMW (29.07.2016),
vlad2002 (24.08.2016),
Walentin (29.07.2016),
Авиатор (29.07.2016),
Валера М (30.07.2016)
|
29.07.2016, 19:45 | #49 (permalink) |
Активный участник
Псевдо: Антон
Карапь: BARK 450s + Parsun 30 BMS
Дописи: 124
Поблагодарили 51 раз(а) в 23 сообщениях
|
Карапуз - вітаю з вірним рішенням!
Від себе додам, що в українській мові досить багато слів ніби з однаковим значенням, але з різним емоційним окрасом. Є наприклад така розхожа штука як амбітність та амбіційність. Свого часу поставили мене в глухий кут, бо виявилось що це не зовсім одне й те ж саме. І от такого багато. Плюс місцеві говірки та суржик та місцеві слова та сталі вирази. Стосовно "кілька" та "декілька" - як мені пояснювали свого часу , різниця теж тонка але є. Кілька це абсолютно загально, а декілька, це з поміж інших. Приклад - "стояло кілька човнів" та "серед десятка човнів декілька були новими". Востаннє редагував Новыймореход: 29.07.2016 о 19:49. |
3 пользователя(ей) сказали cпасибо: |
29.07.2016, 22:45 | #50 (permalink) |
Активный участник
Псевдо: Вячеслав Влад
Звідки Ви: г.Киев, Сырец
Карапь: Амур+115 Optimax,Крым+BMW-водомет, Grand-330+Sail-15
Дописи: 1.086
Поблагодарили 140 раз(а) в 64 сообщениях
|
От вам і літературознавство !!! Мабуть тому що радянське? Нас ще в школі за такі русизми дуже стидали за розповсюдження суржику. Адже ПРАВИЛЬНО згідно правопису повинно бути - ЦІКАВИМИ, а не "інтересними". Так? А взагалі, корисну тему ви тут затіяли. А то ми так скоро станемо якимись бусурманами, на кшталт монголоїдно-московітської раси, без роду, без племені, які додумались розпалити війну проти Київської Русі - під гаслом: "За Русь Святую" - тупі та й годі! Що з них візьмеш крім рабської психології?. Респект топік-стартеру і всім небайдужим до рідної мови, та Батьківщини! (Прошу не плутати з косовитою жінкою та її партією). |
6 пользователя(ей) сказали cпасибо: |
A_Hill (29.07.2016),
CaptainSASH (31.07.2016),
P_Petrovich (30.07.2016),
SHAFAR (30.07.2016),
VIKOV (24.08.2016),
vlad2002 (24.08.2016)
|
30.07.2016, 15:51 | #51 (permalink) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Активный участник
|
Добридень всім небайдужим! Просто пропоную спілкуватись на сайті українською і тоді, поступово, сайт перейде на Рідну мову, або на Державну......... Добавлено через 1 минуту
А як вам "міроприємство" заміст "захід" ? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
30.07.2016, 16:15 | #52 (permalink) |
Активный участник
|
30.07.2016, 22:01 | #53 (permalink) | |||||||||||||||||||||||
Активный участник
Псевдо: Andrey
Звідки Ви: Черкаси
Карапь: Finval475evo YAMAHA 60
Дописи: 5.613
Поблагодарили 2.982 раз(а) в 1.055 сообщениях
|
Дякую!Буду намагатись |
|||||||||||||||||||||||
24.08.2016, 13:35 | #54 (permalink) |
Активный участник
Псевдо: Sergey
Звідки Ви: Kiev
Карапь: Всяческие, работа такая
Дописи: 1.076
Поблагодарили 1.404 раз(а) в 391 сообщениях
|
Трапляються серед людей такі собі лігвістичні натурали :) яким в житті завжди чогось не вистачає, щоб почати діяти. Або, наприклад, почати розмовляти будь-якою новою для себе мовою, коли є така потреба.
Вони можуть роками виправдовувати свою власну недолугість та лінь будь-чим, оточенням, поляками, угорцями... Якась "натуральність мови" їм потрібна, одразу, але не зараз, через декілька поколінь... а ще зміна конституції... інше населлення... Подивимось правді в очі, ніхто нікого не примушує вивчати українську. Якщо власного бажання нема, то навіщо базікати про "населення"? Розмовляйте собі російською на здоровья, вас всі зрозуміють, не комплексуйте. Зі святом Незалежності всіх нас! Слава Україні! http://www.youtube.com/watch?v=R1XCxS6KhOU |
24.08.2016, 20:19 | #55 (permalink) |
Активный участник
|
Всіх вітаю зі святом Незалежності! Ніхто не примушує спілкуватись лише українською навіть у цій темі, що присвячена вивченню української мови. Але в самостійній країні має бути Державна мова! І це українська мова, про що каже Конституція, не принижуючи мов національних меншин. Зважте, будь ласка, що в Україні живе значно більше українців, аніж іншомовних. Тому, вивчайте Мову країни , де живете. Житимете в Марокко-вивчатимете марокканську або французьку.
Востаннє редагував БОНДЫК: 25.08.2016 о 00:17. |
24.08.2016, 22:29 | #57 (permalink) |
Активный участник
Псевдо: Валера
Звідки Ви: ХАРЬКОВ
Карапь: Finval Evo 475 efi-60
Дописи: 21.440
Поблагодарили 4.010 раз(а) в 1.169 сообщениях
|
Мова - це кров нації!
29.09.2016, 17:18 | #58 (permalink) | |||||||||||||||||||
Активный участник
|
В сети запустили тренажер по украинскому правописанию
AlexGrom (02.11.2016),
MERLIN (02.10.2016),
Muller (29.09.2016),
P_Petrovich (29.09.2016),
ВАСЯ рЫБАК (01.11.2016),
Шамич (03.11.2016),
Шурави (01.11.2016)
|
02.11.2016, 06:36 | #59 (permalink) |
Участник
Псевдо: Андрей
Звідки Ви: Москва
Карапь: Казанка 5м + Тохатсу 50 ептос
Дописи: 33
Поблагодарили 24 раз(а) в 9 сообщениях
|
Почему удалили мой мирный вопрос?
Еще один, объясните это слово " жовчочэрвонобарвэнь" Я беру эти слова с оф сайта Украинского словаря Нечаева. Востаннє редагував Снеговской: 02.11.2016 о 06:43. |
02.11.2016, 07:42 | #60 (permalink) | |||||||||||||||||||||||
Клубень
Псевдо: Андрей
Звідки Ви: Херсон
Карапь: Прогресс-2 Mercury-30 ELPTO
Дописи: 3.597
Поблагодарили 1.601 раз(а) в 542 сообщениях
|
ну если языка Вы не знаете, то Вам каждое слово придется объяснять, так что если интересно - учите или Вы так шутить пытаетесь? а то про что Вы спрашиваете - это жёлчный пигмент, один из главных компонентов жёлчи в организме человека и животных |
|||||||||||||||||||||||
2 пользователя(ей) сказали cпасибо: |
P_Petrovich (02.11.2016),
АндрейО (02.11.2016)
|
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1) | |
|
|